Psykologian verkot - kirja - Kirjaan liittyvä psykologian kalvosarja


Kirjaan liittyy opettajan opas jossa on sekä lisätehtäviä ja tekstejä sekä kirjaa käyttävälle opettajalle ilmainen psykologian kalvosarja. Noin 25:llä kuvakalvolla on noin 100 kuvaa mielenkiintoine kuvateksteineen. Kuvia ei ole kirjassa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta), joten opettaja voi elävöittää psykologian käsiteellisiä teemoja mielenkiintoisella tavalla. Kalvot ovat nähtävillä verkkosivuilla www.psykologianverkot.fi kohdassa opettajalle. Kalvot eivät ole myynnissä vaan kirjan käyttäjä saa ne kirjaan liittyvänä etuna.

Esimerkkejä psykologian kalvosarjasta:


Roolit

vasen
1. Rooleja, suojaavia naamioita, esiintyy eri ikävaiheissa, ammateissa, tilanteissa. Mikä on oma roolisi esim harrasteiden parissa tai mummolassa? Millaisia ammatti, sukupuoli ja ikärooleja olet tunnistanut?
2. Sotaveteraani ja armeijan upseereita asettamassa seppelettä sodan muistomerkille. Millaisia rooliodotuksia ja paineita liittyy vartiossa oleville varusmiehille?

Oikea
1. Eskariryhmän käsityksiä isän ja äidin rooleista.
2. Penkkareissa ilmenee perinteisistä rooleista vapautuminen hetkellisesti – roolivaate vapauttaa toimimaan eri tavoin kuin tavallisessa tilanteessa
3. Matkaopas. Millaisia seikkoja kuuluu matkaoppaan rooliin?

Sosiaalinen vaikuttaminen

vasen
1. Millä keinoilla valmentaja voi vaikuttaa pelaajien harjoitteluun ja peliin? Muuttuvatko keinot ja mahdollisuudet jos pojat ovat 10 tai 20 vuotiaita?
2. Times Square New York. Millaiset mainokset ovat vaikuttavimpia? Kerro esimerkkejä mitä muistat hyvinä/tehokkaina mainoksina? Miksi ne olivat sellaisia?
3. Riikassa mies myy postikorttipaketteja turisteille. Jos itse olisit myyjä ja rahantulosi riippuisi myynnistä, millä taktiikalle myisit kortteja?

Oikea
1. ”Varikkotyttö” pitämässä seuraa ja ohjailemassa miesten ”neppauskisaa” yrityksen illanvietossa. Miksi oletetaan nuoren blondin vaikuttavan miesten viihtyvyyteen yritysillassa? Miten sen oletetaan vaikuttavan? Missä ammateissa ulkonäöllä on iso rooli työn vaikuttavuudessa?
2. Hare Krishna temppelin jäsen yrittää värvätä uusia jäseniä temppeliin? Millaiset lupauksen voisivat houkutella sinut käymään temppelissä? Mitä tämä kertoo sinusta? Arvioi tällaisen vaikuttamisepyrkimyksen mahdollisuuksia ja tehokkuutta.

Varhaiskehitys (saman lapsen ensimmäisiä kuukausia)

vasen
1. Noin minuutti syntymän jälkeen. Mitkä ovat vastasyntyneen havainto- ja toimintavalmiudet?
2. 2 kk, katseen kohdentaminen, mitä Piaget, Mahler sanoisivat?
3. 4,5 kk, valikoiva hymy, vuorovaikutus, jokeltaminen

oikea
1. 1 kk, pään pitäminen ei vielä ihan onnistu, ei reagoi juurikaan ”häiriöääniin”
2. 3,5 kk, kiinnostus naama-taulusta, ei vielä juurikaan ”juttelua” sille

Tunteen viriäminen

tunteen viriäminen autonomisen hermoston ja kognition yhteistoimintana

vasen
1. Formulasimulaattori. Pelatessa elimistö viriää ikään kuin oikeaan toimintaan, vaikka tietää että kyseessä peli ja leikki
2. Millaisia muistoja / tunteita kuva virittää? Miten elimistö ”reagoi” kylmään veteen laskeutumiseen jo ennen kuin koskee vettä?

oikea
1. Riemu ja sen ilmentäminen (Mäkinen voitti Jyväskylä-rallin). Jos hillitsee käytöksen, onko ilo pienempi? Jos liioittelee eleitä, kasvaako riemu?
2. Hautajaiset. Mitkä seikat vaikuttavat tunteiden syntyyn ja niiden säätelyyn? Miksi tunteita halutaan säädellä (mikä ajatusmalli tunteesta tämän käyttäytymisen taustalla)?
3. Mikä tunne herää toukista (Afrikka, Namibia - tyypillinen pikavälipala torilla)? Mihin tämän tunteen synty perustuu (ehdollistumisopittu, malliopittu, luontainen biologinen valmius ihmisillä, oma henkilökohtainen tulkinta)?


© Kirja.psykologia
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com